Největší výprodej roku je konečně tady! ⚫ Black Friday se slevami do -50% čeká jen na vás. 🔥 Nepromeškejte tuto jedinečnou příležitost a nakupte ještě dnes.

Grily

grily-01

Kupujete svůj první gril? Je toho mnoho, co je třeba zvážit: dřevěné uhlí nebo plyn, větší nebo menší?

Plynové grily vs. grily na dřevěné uhlí

I když existuje několik stylů grilování, výběr grilu je v podstatě otázkou plynu nebo dřevěného uhlí. Obojí vám může poskytnout vynikající výsledky.

Grilování s dřevěným uhlím

U těchto grilů zapálíte oheň dřevěným uhlím (například briketami). Pro práci s grilem na dřevěné uhlí potřebujete zásobu dřevěného uhlí, takže pokud jej nemáte, grilovačka skončila.

Kouř z dřevěného uhlí však naplní vaše jídlo neodolatelnou chutí vaření na dvoře. Chuť není tak zřetelná při rychle grilovaných věcech, jako jsou kuřecí prsa a hamburgery, ale pokud budete maso grilovat dostatečně dlouho a pomalu, na mase zachytíte úžasné tóny kouře a dřeva.

Při grilování na dřevěném grilu využíváte k regulaci teploty větrací otvory a tlumiče k ovládání sání vzduchu, které buď zvětšují nebo zmenšují plamen.

Výhody grilů na dřevěné uhlí:

  • Obvykle jsou levnější než plynové grily
  • Vytváří chutnější jídla z dřevěného kouře

Nevýhody grilů na dřevěné uhlí:

  • Teplotu je obtížnější kontrolovat
  • Potřebujete mít po ruce brikety nebo dřevěné uhlí
  • Popel se hůře čistí
  • Doba přípravy ohně (správné zahřátí trvá asi 30 minut)

Grilování s plynovým grilem

Plynové grily jsou pohodlné a využívají propanové nádrže, které zajistí dlouhé a bezproblémové grilování.

Na rozdíl od grilů na dřevěné uhlí se plynové grily zahřívají rychle. Zapálíte je a v závislosti na tom, co potřebujete grilovat, jsou často připraveny k použití za méně než 10 minut.

TIP: Vyzkoušejte naše zahradní grily s vařičem.

Chcete-li pohodlí a možnost grilovat okamžitě, plyn je tou správnou volbou.

Teplotu můžete ovládat také pouhým otočením knoflíku. A jelikož většina plynových grilů má několik hořáků, bez námahy vytvoříte odlišné oblasti grilu, kde je teplejší a chladnější místo – což je praktické při grilování více druhů jídel.

Jelikož zde nehoří dřevěné uhlí, není ani kouř. Grilované jídlo je zkráceno o „táborákovou“ chuť.

Výhody plynových grilů:

  • Jednoduché ovládání teploty pomocí knoflíků
  • Více míst pro různé teplotní zóny

Nevýhody plynových grilů:

  • Jídlo má méně uzenou chuť
  • Obecně jsou dražší než grily na dřevěné uhlí