Je zdravý, nízkokalorický a ozvláštní nejen domácí polévky, ale také studenou kuchyni. Díky praktickým radám si jej vypěstujete bez větších námah i na vlastní zahrádce. Jak získat kedluben, který „má šťávu“, kdy ho zasadit a na co je třeba dát si pozor, prozradí náš dnešní průvodce.
Tato, na první pohled nenápadná, košťálová zelenina není náročný na péči. Kedluben si můžete vypěstovat v zahradě, na balkoně, ale i ve vlastním pařeništi či fóliovníku. Přísady kedlubny lze vypěstovat v sadbovači.
Pokud patříte k úplným začátečníkům, nastudujte si nejprve podrobný návod k pěstování zeleniny v domácím prostředí, který jsme pro vás připravili.
Pěstování kedlubny – na co si dát pozor
- Kedluben můžete vysazovat přibližně od poloviny dubna až do května (v závislosti na odrůdě).
- Větší kedluben nemusí být zárukou kvality. Obecně platí, že menší kedlubny jsou chutnější.
- Kedlubnu se nejlépe daří ve středně těžkých půdách s dostatkem humusu.
- K hnojení kedlubny můžete použít chlévský hnůj, ale i kompost.
- Nezapomeňte na pravidelné zalévání a okopávání rostlin. Kedluben nemá rád sucho a zimu.
- Pozor na pěstování bílé odrůdy kedluben – pokud to přeženete s poléváním, hlízy mohou začít praskat.
Výběr odrůdy kedlubny
V zahradách se nejčastěji setkáte se dvěma druhy zmíněné zeleniny, a to kedlubnem modrým (zvenčí může být fialový, fialovočervený nebo také fialovomodrý) a kedlubnám bílým (zvenčí je světle zelené barvy). Při sázení kedlubny se řídíme třemi hlavními odrůdami – rané, letní a pozdní.
Rané odrůdy kedlubny
Pokud se rozhodnete pro brzkou odrůdu kedlubny, jeho semínka můžete zasít už v únoru. Délka vegetačního období takového kedlubnu činí 80 – 100 dní.
Při výběru rané bílé odrůdy kedlubny je třeba počítat s vegetační dobou 90 – 110 dní, vysazovat je můžete v polovině dubna.
Náš tip: Časné odrůdy po zasazení přikryjte netkanou textilií. Ta zajistí ochranu před různými škůdci, zvýší celkovou teplotu a sníží vypařování vody.
Letní odrůdy kedlubny
U letních odrůd kedlubny se semínka sází v březnu nebo v dubnu. Délka vegetačního období je 100 - 140 dní.
Když preferujete spíše letní sklizeň, zvolte raději kedluben modrý (bílé rané odrůdy kedlubny nesnášejí vyšší letní teploty). Délka vegetace je 110 dní a můžete jej zasadit v první polovině května.
Pozdní odrůdy kedlubny
Délka vegetačního období u pozdních odrůd je ve 130 – 170 dní. Semínka takového kedlubny můžete vysazovat na přelomu měsíců duben/květen. V případě podzimní sklizně můžete zvolit i rané odrůdy, zasadit je můžete v polovině srpna.
V případě potřeby nahlédněte do našeho velkého kalendářního průvodce pěstováním jednotlivých druhů zeleniny.
Jak sázet kedluben v zahradě
- Vyberte si slunečné místo s dobře odvodněnou půdou. Půdu byste si měli „předpřipravit“ hnojením ještě na podzim.
- Semínka kedlubny sázíme do zeminy po trsech (2 – 3 semínka) 10 až 15 centimetrů od sebe. Mezi jednotlivými řádky, do kterých umístíte semena kedlubny, zanechte vzdálenost 30 – 40 centimetrů. Semena můžete sázet do záhonu nebo foliového tunelu i pomocí ruční sečky.
- Pro rychlý a správný výsev použití výsevní laťku.
- Zaseta semena kedlubny polijte vodou. Nezapomínejte na pravidelné zalévání. Je velmi důležité, aby půda mezitím nevyschla a hlízy kedlubny nezdřevnatěly, případně nepopraskaly (praskání může způsobit jednorázové velké množství vody)
- Časné odrůdy kedlubny sbíráte spolu s listy, když průměr bulvy dosáhne alespoň 5 centimetrů. Pozdní a pozdní odrůdy sbírejte bez listů.
Jak sázet kedluben v květináči
- Najděte si květináč, který bude hluboký a široký nejméně 30 centimetrů a umístěte jej na slunné místo.
- Osivo kedlubny, podobně jako při sázení v zahradě, zasaďte do zeminy po trsech (2 – 3 semínka).
- Zaseta semínka kedlubny zalijte vodou a dbejte na pravidelné zalévání. Plody sklizně můžete začít sklízet v momentě, kdy bude průměr bulvy kedlubny alespoň 5 centimetrů.
Sběr kedlubny a jeho uskladnění
Bulvy kedlubny se většinou sbírají postupně - probírkou. Chcete si kedluben odložit spolu s listy? Potom je důležité bulvy rychle zchladit, aby listy nezvadly. To platí pro rané odrůdy. Letní a pozdní odrůdy se sbírají bez listů.
Před uskladněním kedluben důkladně očistěte a vložte jej do bedýnky na tmavé a chladné místo, ideální do sklepa. Skladujte jej při teplotě 0 – 2 stupně Celsia a při vlhkosti vzduchu kolem 90%. Pokud jej již máte v chladničce, umístěte jej do zavíracího sáčku nebo uzavřené nádoby.
Účinky kedlubny
- je dobrým zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, draslíku i železa
- pomáhá předcházet infekcím
- obsahuje vlákninu
- konzumace kedlubny pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom
- snižuje krevní tlak