Nejlepší vánoční dobroty, které zmizí ještě za horka
Nevýhodou receptů, které vám dnes přiblížíme je fakt, že zmizí ještě předtím, než vychladnou. Na našem vánočním stole nesmí chybět a jsme si jisti, že si je oblíbíte i u vás doma.
Vánoční pečení je hlavně o sušenkách, které vydrží během celého vánočního období čerstvé a potěší k šálku čaje, kávy nebo k dobrému kakau. Pokud máte rádi křehoučké pečivo, které se rozplývá na jazyku, vyzkoušejte:
ŠLEHAČKOVÉ SUŠENKY
Potřebovat budete:
- půl kila hladké mouky, kterou preosejete přes sítko,
- jedno celé máslo (250 gramů),
- 250 ml smetany,
- špetku soli,
- vanilkový cukr.
Jak postupovat: Všechny ingredience kromě vanilkového cukru smíchejte. Nebojte se, sušenky budou sladké. Pokud by se vám těsto lepilo, nedělejte si hlavu, má to tak být. Těsto je třeba vložit na dvě hodiny do chladničky, aby si odpočinulo.
Připravte si potravinovou fólii nebo pečící papír a těsto rozválejte asi na půl centimetru. Díky fólii se vám nebude lepit na váleček. Sušenky vložte do vyhřáté trouby a upečte dorůžova. Hotové sušenky obalujeme ve vanilkovém cukru nebo moučkovém cukru, ve kterém odpočívá vanilkový lusk. U nás tyto sušenky zmizí hned a neumíme je přestat chodit "ohlížet", zatímco sedí klidně na tácku.
Přečtěte si také:
Nejjednodušší silvestrovský punč a oblíbené horké drinky!
SLUNEČNICOVÁ HROMÁDKY OD ŠTEVKINEJ MÁMY
Števkina mama nám nabídla slunečnicová hromádky. Byly úžasně křupavé, jemně sladké a snědli jsme je dříve, než nám stihla říct recept.
Potřebovat budete:
- 200 gramů semínek slunečnice,
- 2 polévkové lžíce hnědého cukru,
- 1 bílek.
Jak postupovat: Všechny ingredience spojíme pomocí vařečky. Mícháme rychle, aby se vajíčko jemně zpěnili. Z hotové směsi uděláme pomocí polévkové lžíce hromádky, které vysušíme v troubě při 130 °C.
Přečtěte si také:
5 osvědčených rad, jak nepřibrat přes vánoční svátky
VZPOMÍNKY NA LEPŠÍ ČASY
Máte i vy recepty, které se spojují s bývalými láskami, dětstvím nebo místem, které jste navštívili. Tyto vánoční sušenky byste si měli udělat jen proto, že celý váš domov neskutečně krásně provoní. Jednoduše, Vánoce budou ve vzduchu. Práce s těstem není nejjednodušší, ale jako zvykla mluvit jedna chytrá žena: Nic není dokonalé na tomto nedokonalém světě.
Potřebovat budete:
- 150 gramů másla
- 250 gramů mouky
- prášek do pečiva
- 4 polévkové lžíce práškového cukru
- 2 balení vanilky
- 1 PL skořice
- pol čajové lžičky kardamomu
- 2 polévkové lžíce jablečné šťávy
Jak postupovat: Ze všech surovin vyrobíme lepkavé těsto. Můžeme ho nechat chvilku odpočívat, aby se s ním pracovalo snadněji. Těsto rozválíme na jemně pomoučené desce (odolejte pokušení přidávat mouku, keksy by byly tvrdé) a vykrajujeme kolečka. Pečeme na papíře na pečení při 200 °C, dokud nejsou sušenky růžové.
Přečtěte si také:
Nejjednodušší silvestrovský punč a oblíbené horké drinky!
5 osvědčených rad, jak nepřibrat přes vánoční svátky
Zdobení vánočního stromku: Inspirujte se letošními trendy
Jak ozdobit vánoční stromeček: Děláte to správně?
Co o vás prozradí váš vánoční stromeček